Lanceer je een nieuwe website? Volg deze stappen!
Met het lanceren van een nieuwe website heb je natuurlijk het doel om betere of meer functionaliteit te bieden, een helder en mooi uiterlijk, en een tevreden bezoeker. Er komt echter een hoop bij kijken bij het lanceren van een nieuwe website, laten we in deze blog post een kijkje nemen waar je rekening mee kunt houden, en hoe je hier een succes van maakt!
Deel jouw nieuwe website op sociale media
Het lanceren van een nieuwe website is in veel gevallen iets wat stilletjes kan verlopen, voordat je verkeer gaat ontvangen vanaf zoekmachines zoals Google zal hier in de meeste gevallen maanden overheen gaan voordat jouw website geïndexeerd en aangeboden wordt in de zoekresultaten. Indien je net een nieuwe website lanceert zal er dus de eerste periode weinig gebeuren in de vorm van bezoekers.
Een manier om hier gelijk vanaf het begin verkeer op te ontvangen is om dit te delen op sociale media en andere kringen. Indien je al een bestaand sociale media profiel en netwerk hebt kan je hier gebruik van maken, indien je geheel nieuw begint zal je ook hier eerst meer content op dienen te serveren om meer onder de ogen te komen. Ook kan je vanaf jouw bestaande kringen het nieuwe profiel aanbevelen en delen, om zo de eerste bezoekers te ontvangen.
Wanneer je gebruik maakt van video content op sites zoals YouTube is jouw bestaande netwerk hier ook in te zetten, veel YouTubers beginnen tegenwoordig eerst met een YouTube kanaal, waarna op een later stadium een website wordt gemaakt. Laat dan zodra dit gebeurt ook vooral weten dat jouw website gelanceerd is, en update jouw profiel om ook te linken naar jouw zojuist gelanceerde website. Zo weten mensen waar ze naar toe kunnen voor meer informatie, en andere positieve acties kunnen verrichten.
Wat maakt een nieuwe website beter?
Met een geheel nieuwe website begin je vaak met een schone lei, dit brengt kansen om overnieuw te beginnen, maar vaak zal je ook een bestaande oudere website bijwerken naar een nieuwe website. Er zijn in beide situaties voor en nadelen hieraan verbonden. Laten we deze hieronder even onder elkaar zetten:
Voordelen van een nieuwe website
Verbeterde technologie: Je kunt gebruikmaken van de nieuwste technieken, snellere laadtijden, betere beveiliging en een moderne gebruikerservaring.
Frisse uitstraling: Een nieuw ontwerp zorgt voor een professionele en aantrekkelijke look, wat kan helpen bij het verbeteren van je merkidentiteit.
Mobielvriendelijk: Je kunt vanaf de basis zorgen dat je website optimaal werkt op smartphones en tablets.
Betere structuur en SEO: Je hebt de kans om je contentlogica, navigatie en zoekmachineoptimalisatie vanaf nul goed in te richten.
Schone lei: Oude fouten, verouderde plug-ins of rommelige code kunnen worden achtergelaten of opgelost.
Nadelen van een nieuwe website
Verlies van bestaande ranking: Wanneer je URL-structuur verandert of oude pagina’s verdwijnen, kan dit tijdelijke of blijvende gevolgen hebben voor je vindbaarheid in zoekmachines.
Bezoekers moeten wennen: Trouwe bezoekers moeten opnieuw wennen aan de nieuwe navigatie en uitstraling.
Technische kinderziektes: Nieuwe websites bevatten vaak bugs of fouten die pas later ontdekt worden.
Tijdsinvestering: Het opzetten en testen van een nieuwe website kost tijd en energie, vooral als je alles zelf doet.
Kosten: Afhankelijk van je aanpak kunnen de kosten voor ontwerp, ontwikkeling en contentproductie flink oplopen.
Tips om deze nadelen te beperken
Oude URL’s van je website niet vergeten door te linken: Zorg voor goede 301-redirects van oude naar nieuwe pagina’s, zodat je SEO-waarde behouden blijft.
Vraag om feedback aan zowel leken als experts: Laat verschillende mensen je nieuwe website testen en geef ruimte voor feedback – zo voorkom je blinde vlekken.
Gebruik analytics en heatmaps: Meet het gedrag van bezoekers op de nieuwe site om snel bij te sturen waar nodig.
Een succesvolle lancering van je website
Het lanceren van een nieuwe website is een spannend moment, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Door goed voorbereid te werk te gaan, je website te promoten via de juiste kanalen en rekening te houden met zowel de voordelen als de valkuilen, vergroot je de kans op een succesvolle start. Vergeet niet dat een website nooit helemaal “af” is — blijf meten, verbeteren en luisteren naar je gebruikers. Zo bouw je stap voor stap aan een platform dat echt werkt voor jou én je bezoekers. En waarde biedt in plaats van frustratie oplevert.
Lanceer nu ook jouw nieuwe website met de beste fundering, en neem een Linux hosting pakket af bij Webhoster.nl! Voor jouw volgende project de juiste thuisbasis.