YouTube pakt massaproductie van content aan

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

RC1 uittesten van WordPress 6 7

In sommige situaties is het wenselijk om de laatste versie van WordPress alvast
Lees meer

Donkere modus noodzaak of leuk om te hebben

Donkere modus is de laatste jaren enorm populair geworden met vrijwel elke
Lees meer

Belangrijke tabellen binnen een WordPress database

Als je ooit een WordPress-website hebt beheerd ben je hoogstwaarschijnlijk
Lees meer

YouTube pakt massaproductie van content aan

Naast een website is een aanwezigheid op kanalen zoals YouTube vaak niet meer weg te denken bij digitale marketing. Veel bedrijven, ondernemingen en eenmanszaken zetten hierop in om – naast geschreven content – ook video’s aan te bieden. YouTube heeft in een nieuwe update aangekondigd dat er strenger gekeken gaat worden naar kanalen die massaal video’s publiceren en naar content die herhalend of weinig origineel is.

Laten we in deze blogpost een kijkje nemen naar wat hierover bekend is, en waar jij op moet letten bij het publiceren van jouw video’s.

De exacte quote van YouTube is als volgt: 

“In order to monetize as part of the YouTube Partner Program (YPP), YouTube has always required creators to upload “original” and “authentic” content. On July 15, 2025, YouTube is updating our guidelines to better identify mass-produced and repetitious content. This update better reflects what “inauthentic” content looks like today.”

https://support.google.com/youtube/answer/10008196?hl=en

Massa productie van video’s

Wat bedoelt YouTube precies met massaproductie? In deze context gaat het waarschijnlijk om het grootschalig en snel publiceren van video’s die vaak weinig creativiteit of unieke waarde bevatten. Denk hierbij aan automatische slideshows met stockbeelden, voice-overs die door AI zijn gegenereerd of hergebruikte video’s die nauwelijks verschillen van eerdere uploads.

Hoewel het produceren van meerdere video's per week op zich geen probleem is, kijkt YouTube nadrukkelijk naar de kwaliteit en originaliteit van de content. De focus ligt op het ontmoedigen van inhoud die alleen is gemaakt om zo snel mogelijk inkomsten te genereren, zonder dat er echte waarde voor de kijker wordt geboden.

Herhaling in video’s

YouTube noemt ook “repetitious content” als aandachtspunt. Dit betekent dat video’s die steeds dezelfde boodschap, structuur of visuele elementen herhalen – zonder variatie of nieuwe invalshoeken – mogelijk als niet-authentiek worden beoordeeld.

Bijvoorbeeld:

Tutorials die telkens exact dezelfde stappen uitleggen zonder nieuwe toevoeging.

Reviews die telkens dezelfde producten met slechts minimale verschillen bespreken.

Kanalen die bestaande content herschrijven of opnieuw verpakken zonder vernieuwing.

Als jouw content lijkt op eerdere uploads of op wat er al massaal op het platform staat, is het slim om je af te vragen: Wat voeg ik hierin toe aan waarde? 

Niet authentieke content

Volgens YouTube draait authenticiteit om “inhoud die gemaakt is door echte mensen met een eigen invalshoek of stem”. Video’s die volledig afhankelijk zijn van automatisch gegenereerde tekst, stemmen of beelden – zonder menselijke inbreng – lopen een verhoogd risico om te worden uitgesloten van het YouTube Partner Programma (YPP).

Denk hierbij aan:

AI-gegenereerde video’s zonder eigen bewerking of creatieve toevoeging.

Content die enkel is samengesteld uit andermans clips, zonder eigen analyse of context.

"Template"-video's die alleen van onderwerp wisselen maar verder identiek zijn.

YouTube wil hiermee het platform beschermen tegen vervuiling door oppervlakkige of spamachtige video’s, en tegelijk makers belonen die echt moeite steken in hun creaties.

Overtredingen kunnen resulteren in het verliezen van YouTube Partner programma

Overtredingen hierin kunnen dus uitkomen op het verliezen van je status in het YouTube Partner programma, wat vaak minder relevant kan zijn voor bedrijven die hier niet op vertrouwen als inkomen. Maar dit kan flinke impact hebben op kanalen en creators die hiervan afhankelijk zijn. Maar uiteraard zal je zelf ook al wel bedacht kunnen hebben dat het uitsluitend gebruikmaken van A.I. om bijvoorbeeld shorts te maken voor je YouTube kanaal geen lange termijn strategie kan zijn.

Indien je een kijkje neemt op YouTube of hier vaak zelf ook al gebruik van maakt dan zal je hier wel mee bekend zijn. Weinig originele feitjes van Wikipedia worden aangekleed met A.I. beelden en voice overs, stukjes van films en series worden opgeknipt en  ondertitelt. Etc.  Dergelijke kanalen poppen op en zijn met een aantal maanden vaak ook weer verdwenen, en dit wordt door velen gezien als een “get rich quick” truc. Zoals ook meerdere trends zijn geweest in het verleden, zoals het opbouwen van drop shipping sites, en het opbouwen van websites om snel te verkopen. 

Al deze strategieën hebben een aantal succesverhalen, worden opgepikt door meerdere mensen en massaal ingezet, en vervolgens teruggeslagen door de bovenliggende partijen of nieuwsorganisaties in het geval van dropshipping. 

Ook hier geldt dus weer, eerlijkheid duurt het langst. En het maken van video’s waar mensen wat aan hebben vergt tijd en onderzoek om hier een unieke opinie en opzicht in te brengen. 

Zekerheid in de voorwaarden zal dus op 15 juli volgen, maar het is in deze slim om al een keer te kijken naar je content op YouTube om te zorgen dat je niet voor verassingen komt te staan. 

Wil je ook een website opstarten voor naast je YouTube kanaal? Neem dan een kijkje in de voordelige Linux Hosting pakketten van Webhoster.nl waar jij eenvoudig een website kunt inrichten om jouw diensten buiten YouTube uit te breiden!